به گزارش خبرگزاری مهر، مجله آلمانی اشپیگل در مطلبی با اشاره به ناپدید شدن و احتمال قتل «جمال خاشقجی» منتقد و روزنامه نگار برجسته سعودی نوشت: «آنگلا مرکل» صدراعظم آلمان همواره عربستان را هسته مرکزی ثبات در خاورمیانه می داند، اما در حال حاضر شرایطی پیش آمده که «محمد بن سلمان» در خصوص ناپدید شدن منتقد عربستانی مورد سوء ظن قرار گرفته است.
این دو برداشت کاملا متفاوت بوده و هیچ کدام نمی تواند معیار و مقیاس صحیحی برای تحلیل وضعیت فعلی باشد.
اشپیگل در ادامه نوشت: در حال حاضر دو فرضیه در خصوص «خاشقچی» محتمل است، یکی اینکه وی در کنسولگری کشته شده باشد و دیگر اینکه ماموران وی را در عربستان پنهان کرده اند.
همزمان با روی کار آمدن «محمد بن سلمان» در سال ۲۰۱۵ میلادی سازمان اطلاعات آلمان با هشدار نسبت به سیاست های اتخاذ شده وی تاکید داشت که برآیند عملکرد وی نتایج و دستاوردهای منفی را برای عربستان بدنبال خواهد داشت.
این در حالی بود که دولت آلمان بدون توجه به این هشدار در صدد بهبود و تقویت مناسبات خود با ریاض برآمد، در حالی که به نظر می رسد گاهی باید با در نظر گرفتن احتیاط های لازم از شتابزدگی های دیپلماتیک پرهیز کرد.
در تمام این مدت نگرانی از اینکه محمد بن سلمان در سایه همسویی با متحدان خود در منطقه دست به لشکرکشی و اقدام نظامی بزند کاملا محسوس بوده و هست. سازمان اطلاعات آلمان بارها در این مورد بخصوص نیز واکنش نشان داده و نگرانی خود را اعلام کرده است.
اشپیگل در بخش دیگری از یادداشت خود به مناسبات عربستان و قطر اشاره کرد و نوشت: قطر بارها نسبت به حضور نظامی و پایگاه نظامی آمریکا در عربستان انتقادهایی را مطرح کرده بود، پس از خروج آمریکاییها از عربستان مقامات قطری آنها را به راه اندازی پایگاه دائم نظامی در خاک خود دعوت کردند و این سبب شد تا خشم سعودی ها برانگیخته شده و قطر را رقیبی سخت در مناسبات خود با آمریکا بدانند.
در همین راستا سعودی ها دست به اتهام و گمانه زنی زده و با بیان اینکه قطری ها از تروریسم حمایت می کنند، خواستار مقابله جهانی با این کشور شدند. از آنجایی که عربستان همواره به دنبال احیای نقش کلیدی خود در شورای همکاری خلیج فارس بوده و از سوی دیگر قطر هم در پی سیاست استقلال از عربستان و سایر کشورهای منطقه است نمی توان بسادگی باور کرد که این دو کشور براحتی دست از اختلاف های خود بردارند.
این مجله آلمانی در ادامه افزود: چنین مناسباتی که عربستان در منطقه برای خود ترتیب داده حاکی از سلطه خواهی و تسلط بر کشورهای منطقه است.
اکنون با توجه به شرایط پیش آمده در خصوص ناپدید شدن منتقد برجسته سعودی باید به این نکته اذعان داشت که برداشت ها، تحلیل ها و واقعیات در این زمینه در یک سو و در سوی دیگر اینکه آیا سعودی ها جنبه انتقادپذیری داشته باشند یا نه، قرار خواهند داشت.
نظر شما